Första Dejten

Första Dejten
Trevlig Första Dejt

Är du singel och tycker att den första dejten brukar kännas jobbig? Då är du inte ensam. Sju av tio singlar blir nämligen nervösa inför den första dejten med någon de är intresserade av, visar en undersökning från Happy Pancake.

Brist på samtalsämnen, val av klädsel och höga förväntningar är några av orsakerna. Så låt oss ta tag i problemet med den första dejten.

Vad är bästa stället för den första dejten?

Sveriges singlar har sagt sitt. På första dejten vill de allra helst fika på café eller äta gott på restaurang. Det visar en undersökning genomförd av Match.com bland drygt 4 500 singlar i hela landet. Men det gäller att se upp, bordskicket kan ha avgörande betydelse för dejten – särskilt enligt kvinnorna.

Svenska singlar tror verkligen på kaffets undergörande verkan, och det inte bara för kropp och själ. I en undersökning från eDarling framgår det nämligen att de allra flesta vill tillbringa första dejten på café och lära känna sin dejt över en kopp kaffe.

Hela 75 % av de tillfrågade personerna går helst och tar en fika ihop med sin tilltänkta på den där allra första dejten. 8 % av männen respektive 6 % av kvinnorna tycker istället att en öl är på sin plats för att bota nervositeten, och 8 % av männen föredrar en romantisk helkväll med middag, vin och rosor.

Vad du inte ska göra

Singlarna i undersökning fick även svara på vad de irriterar sig mest på under en fika eller middagsdejt. 38 procent tycker att högljutt smaskande är bland det mest besvärande.

Merparten stör sig även på att den andra personen beställer åt en, 57 procent (63 procent av kvinnorna och 49 procent av männen) vill inte att dejten ska bestämma kvällens meny utan vill göra sin beställning själv.

Annat du bör undvika på första daten
✓ Prata i telefon, skicka sms
✓ Komma för sent
✓ Prata om ditt ex
✓ Bli berusad
✓ Snusa eller röka

Samtalsämnen på första dejten

Du är på din dejt, beställer något att dricka eller kanske äta, men vad ska ni prata om? Innan du sjunker så lågt att du börjar diskutera vädret, läs igenom dom här tipsen som förhoppningsvis kommer göra att du att klarar kvällen galant:

Resor

Resor är ett uppskattat samtalsämne på första dejten. På frågan om vilken ämne man helst pratar om på en första dejt, hamnar resor på första plats, och brädar ämnen som jobb, familj, musik och mat. Framför allt är det kvinnor som föredrar att prata om resor vid ett sådant tillfälle, då nästintill hälften (48%) uppger det.

Bland männen är resor också favoritämnet för en första träff även om siffran är något lägre (39%). Men resor är dock inte alltid något som imponerar, det kan också framkalla avundsjuka, så det kan vara bra att ta det lite lugnt.

– Resor är ett ämne som många kan enas kring och något som det oftast finns mycket att prata om. Undersökningen bekräftar att resande inte bara ger oss spännande erfarenheter, utan också är värdefullt långt efter att semestern är slut. säger Susanne Svensson, Expedia

Här är några andra bra frågor för den första dejten:
✓ Vad jobbar du med? Vad är det bästa med jobbet?
✓ Har du några syskon?
✓ Har du rest mycket? Var och när? Hände det något speciellt?
✓ Vilka är dina ambitioner / drömmar?
✓ Tycker du om eller utövar någon typ av sport eller annan aktivitet?
✓ Vad gör du på fritiden? Vad gillar du att göra med dina vänner?

Det viktigaste med frågorna du ställer på första dejten är att de ska låta din dejt prata om sig själv så du lär känna personen som sitter framför dig. Något du bör undvika är att fråga om tidigare relationer och frågor som kan besvaras med ett ja eller nej.

Förberedelser

Innan du går ut på din första dejt ska du skriva ner några frågor du kan fråga din dejt om samtalet blir lite stelt eller helt fastnar. Människor som ofta går på dejt kan oftast sin lista med frågor utantill och de drar fram dem i rätt ögonblick så det verkar helt naturligt. Du kanske behöver lite träning, men det finns ingen bättre tid att börja öva än idag! Du har ju redan börjat läsa, eller hur?

Nu är du redo för din dejt! Lycka till och kom ihåg att inte ta den första dejten på alltför stort allvar, slappna av och ha kul istället.

Förbered dig för första dejten

1. Fusklapp med samtalsämnen

Om du vet att du blir nervös kan det hjälpa att vara förberedd. Skriv ner några samtalsämnen på en lapp som du lätt kan titta på om du känner dig obekväm. Exempel på ämnen kan vara mat, jobb, semester, resor. Då brukar samtalet vara igång.

2. Öva med en kompis!

Precis som många övar inför en arbetsintervju kan det vara skönt att öva på en dejt tillsammans med en kompis som du känner väl. Träna på olika samtalsämnen och på att få samtalet att flyta på när kompisen tystnar medvetet.

3. Aktivitet eller fika?

Ta reda på om din dejt vill göra något aktivt första dejten eller föredrar något lugnare som en promenad, fika eller middag. Att till exempel bowla eller spela minigolf gör en del avslappnade, medan andra känner tvärtom.

4. Ett glas vin eller öl lättar upp

Även om en del upplever det kontroversiellt så brukar vi föreslå att man tar ett glas vin eller öl tillsammans. Det brukar vara en isbrytare och gör de flesta mer avslappnade.

5. Slips eller träningsbrallor?

Du ska självklart ha kläder du känner dig bekväm i, men tänk på att inte klä upp dig för mycket eller tvärtom klä ner dig. Avstå från balklänning och trekkingskor och välj något avslappnat och neutralt. På första dejten spelar det yttre en större roll än när ni lärt känna varandra bättre.

6. Bekväm och neutral miljö

Välj att ses i en miljö du känner dig bekväm i på en neutral plats. Till exempel där du förmodligen inte springer in i någon du känner om det gör dig obekväm, där ljudnivån är bra och där ni försvinner lite i mängden vilket många tycker är skönt.

Gå på bio

Att gå på bio är alltid ett bra alternativ eftersom det bryter isen samtidigt som ni båda får en känsla för den andra personen. Låt din date välja vilken film ni kommer att se. Planera inte för en fika efteråt, utan fatta beslut om en kopp kaffe eller en drink efter filmen är slut eftersom man vet innan om man faktiskt kommer vilja spendera mer tid med varandra efter filmen är slut. Om ni väljer att gå vidare kan ni förhoppningsvis prata om filmen.

En picknick

Om detta är en dag-dajt och vädret är fint, överväg att gå på en picknick. Ta med en korg med mat och vin och njut av en lugn dag i solen, koppla av samtidigt som ni lär känna varandra.

Museum eller konstgalleri

Om du vet att ni både tycker om konst och historia är detta en bra första dejt-idé. Ni kan spendera ett par timmar med att göra något som ni båda tycker är roligt. Samtalsämnena bör komma ganska naturligt och det blir förhoppningsvis en ganska stress-fri dejt.

Om du känner att du vill spendera lite mer pengar finns det några dyrare dejter du kan överväga. Tänk på att du bör vara säker på att din dejt är bekväm med dessa typer av dejter eftersom de kräver lite mer planering:

Konsert

Ta din dejt på en konsert. Denna typ av date kräver en del planering så att du vara säker på att du kommer ha biljetterna i handen när det är dags. Annars kan det bli lite pinsamt. Du måste också se till att din dejt är intresserad av den konsert / artist som du valt.

Middag

En dyr middag är ett trevligt sätt att spendera en första dejt men bör sparas till någon som du känner dig särskilt attraherad av. Dyra middagar kan ofta skicka ett budskapt till din dejt att du tycker de är någon det vill göra något fint för men kan också förmedla en känsla av att det kommer krävas en till dejt i framtiden.

Teater

Biljetter till teatern är perfekt om du och din dejt delar ett teater-intresse.

——————–

Berest middagssällskap populärt

På frågan om vilken typ av person man helst vill sitta bredvid under en middag svarar 36 procent av svenskarna att de föredrar att sitta bredvid ”en person som har rest mycket till främmande länder”. Men bland kvinnorna är det betydligt fler.

Där uppger nästan hälften (45%), att de helst sitter bredvid en person som rest mycket om de har möjlighet. Männen däremot rankar ”en välutbildad person” som middagssällskap högst (39%) och därefter en person som rest mycket (27%).

Orsak till avundsjuka

Av saker och scenarion som gör oss avundsjuka hamnar ”när någon du känner reser utomlands och du själv inte ska åka på någon semester” på första plats, och före alternativ som ”när någon du känner motionerar flitigt och har gått ner en massa i vikt” eller ”någon du känner blir befordrad”.

Bland de svenska kvinnorna svarar nästan var femte (17%) att de blir avundsjuka på personer som reser utomlands då de själva inte ska åka bort och bland männen uppger något färre (14%) att de blir avundsjuka på andras resor.

Bevis på livserfarenhet

Att resande värderas högt bekräftas även av frågan om ens resande är något man skulle nämna då man söker arbete, vilket majoriteten av svenskarna (59%) svarar att de skulle kunna tänka sig att nämnda detta i ett CV.

Av kvinnorna är det lika många (59%) och bland männen något färre (56%) som uppger att de kulle kunna tänka sig att nämna resor i denna typ av sammanhang.

Om Undersökningen

Undersökningen genomfördes av det oberoende undersökningsföretaget Epinion på uppdrag av Expedia bland 3020 personer över 18 år i följande länder: Sverige (1006), Norge (1009) och Danmark (1005).

————————–

Efter några mörka vintermånader har vårkänslorna hos de svenska singlarna börjat spira. I en undersökning om dejting genomförd av Match.com bland 4 559 singlar, framkommer det att den ljusa tiden på året också är den mest populära dejtingperioden. En majoritet av de tillfrågade föredrar att dejta under våren och sommaren (63 procent).

Att den svenska fikakulturen är stark är känt sedan länge och det framkommer även i singlarnas svar. I undersökningen framgår det att två av fem (37 procent) svenska singlar framförallt föredrar att spendera första dejten på ett café. 27 procent äter hellre på restaurang eller går på bar och en femtedel (19 procent) tar gärna en promenad. Allra minst vill singlarna ha filmkväll hemma eller gå på bio med sin flirt (2 procent).

– En fika är en perfekt aktivitet på dejten och nu när vi går mot ljusare tider kan också en promenad vara härlig och avslappnade. Men att veta vilket ställe man ska dejta på kan vara svårt, därför har vi med hjälp av Sveriges singlar listat de dejtingvänligaste platserna runt om i landet, säger Anna Bofeldt, marknadschef på Match.com.

Dejtingvänliga platser
I samma undersökning fick singlarna även fritt ange vilka caféer, restauranger och barer samt promenadstråk i sin stad de föredrar att dejta på, resultatet sammanställdes per län. Bland Västernorrlands singlar är italienska Invito i Sundsvall populäraste restaurangen för dejten medan restaurang Oliven i Borås rekommenderas av singlarna i Västra Götaland. I Stockholms län röstades klassiska Vetekatten fram till det dejtingvänligaste caféet.

– Det känns jättekul att bli framröstad! Jag har sett flera förväntansfulla och spända par som har varit här på dejt. Vi har en originell inredning och mysig atmosfär som skapar en skön stämning där man kan känna sig bekväm, säger Jannicka från Vetekatten i Stockholm.
I undersökningen framgår det även att de svenska singlarna gärna tar en promenad tillsammans på den första dejten och att promenera längst vatten är extra populärt. I Stockholms län är vackra Djurgården den klart populäraste promenaden för en dejt, i Uppsala län lyfter singlarna fram promenadstråket längst Fyrisån och i Malmö toppar en promenad längst Ribbersborg listan.

Män: Se upp med bordskicket

Trots att café- och restaurangbesök toppar svenska singlars lista över bästa aktiviteter på en dejt kan just matval och bordsskick vara avgörande för framtiden. I den årliga undersökningen LoveGeist, som genomförts av TNS, bland drygt 11 000 europeiska singlar framgår det att knappt en tredjedel (28 procent) av de svenska singlarna i undersökningen uppger att bordskick och val av mat absolut påverkar åsikterna om dejten. 12 procent säger i samma undersökning att de absolut skulle tacka nej till en andra dejt på grund av dåligt bordsskick. Särskilt kvinnorna anser att det är viktigt, 17 procent säger att de absolut skulle tacka nej till en andra dejt på grund av dåligt bordsskick.

————————–

Nätet är en ny plats att mötas på. Där kan människor lära känna varandra på lika villkor med en öppen nyfikenhet. Där har vi också en möjlighet att bryta traditionella könsmönster och förväntat beteende inom dejting. Istället har vi låtit det traditionella beteendet flytta med in på nätet. På frågan om vem som oftast tar initiativet att bjuda ut den andre på dejt svarar åtta av tio att det är mannen. Mannen anser att det är ännu vanligare och 86 procent svarar att det är dem som bjuder ut medan 76 procent av kvinnorna håller med om det.

Väl ute på dejt är det mannen som både förväntas betala och som också gör det. 45 procent av männen uppger att det oftast är de som bjuder. Endast 1 procent av kvinnorna svarar samma sak. 34 procent uppger att det är vanligast att var och en betalar för sig. Detta skiljer sig inte så mycket från hur man tycker att det bör vara. 40 procent av männen och 30 procent av kvinnorna tycker att mannen skall betala. Blygsamma 0,6 procent av männen och 0 procent av kvinnorna anser att det är kvinnan som skall bjuda. 46 respektive 54 procent tycker att var och en ska betala för sig.

Är det ok med sex på första dejten? Även här ser vi en viss skillnad mellan könen. Tre av fyra män, eller 75 procent, tycker att det kan vara ok. Endast 57 procent av kvinnorna håller med…

Statistiken från HappyPancake pekar i samma riktning. Av alla 1 130 496 mail som skickades på sajten v.12, skrevs 661 899 av män och 468 597 av kvinnor. Det är också männen som initierar kontakten i nio fall av tio (89%).

——————————

När det kommer till att ta dejtingen till nästa nivå, så är kvinnor uppenbart mer dominanta: 71% av de tillfrågade kvinnorna kände att det var vanligen dem som avgjorde om mer skulle komma ut ur en dejt eller ej. Mäns sämre självförtroende när det kommer till dejting blev uppenbar med enbart 43% som dömde sig själva vara beslutstagaren när det kom till dejtens utfall.

Studien, där 820 Skandinaviska medlemmar deltog, visar att kvinnor även känner sig avsevärt mer försäkrade om sin förmåga att göra ett bra första intryck på män, med hela 87% som var övertygade om just detta. Mäns självförtroende när det kom till att ge ett positivt första intryck var å andra sidan lägre, med bara 72% av männen som ansåg sig framgångsrika inom detta område.

Så, hur kan denna skillnad i dating-självförtroende förklaras? Dr. Wiebke Neberich, föreståndaren av studien, säger ”Män tar vanligtvis det första steget när det kommer till dejting, vilket ger kvinnor makten att bestämma om något tas längre. Då män även ofta tenderar att överskatta en kvinnas intresse, så upplever de jämförelsevis mer avvisningar. Kvinnor kan vara kräsna när de väljer en partner, av biologiska och sociologiska anledningar, så de har ofta övertaget i detta stadie av relationen. Detta skulle kunna vara den främsta förklaringen för det större självförtroendet som vi kan se hos kvinnor i undersökningen”.

——————————

Lagom till Alla hjärtans dag så har över 1000 Skandinaviska singlar medverkat i en undersökning gjord av eDarling i en studie som skiner nytt ljus på hur vi tänker kring dejtande 2014. Vi får bland annat reda på att över hälften av svenska män skulle föredra att kvinnan tar initiativet till den första dejten, vem som förväntas plocka upp notan och vem som bör höra av sig först efteråt.

Vem ska ta initiativet?

Studien, där 1265 finska, svenska, norska och danska singlar medverkade, avslöjar dejtingvanor i några av världens just nu mest jämställda länder. Det visade sig att över 90% av de Skandinaviska kvinnorna tillfrågade anser att det är mannens jobb att bjuda ut kvinnan. Något som får medhåll av var femte finsk och dansk man samt en av tre av norska män. Över hälften av svenska män, å andra sidan, överraskade med hela 56% som gärna vill att kvinnan initierar den första dejten.

Män förväntas fortfarande betala notan

Att dela på notan är något som över hälften av de norska, danska och svenska kvinnorna är villiga att göra medan enbart 40% av de finska kvinnorna skulle kunna tänka sig att sträcka sig efter plånboken. Männen vill fortfarande gärna stå för kalaset, hela 82% av norska män betalar gärna själva, i Danmark vill 77% av männen betala medan 69% av de svenska och finska männen skulle föredra att vara den som betalar. Att kvinnan är den som betalar anses fortfarande närmast otänkbart av både män och kvinnor, av alla deltagare var det endast 0-1% som anser att kvinnan ska ta notan på första dejten. Det ser ut som att oskrivna regler och invanda förväntingar om vem som borde betala envist hänger kvar, dock börjar gränserna sakta grumlas. Att veta vad som förväntas kan kännas tryggt på en date men att mötas på mitten verkar vara det säkraste och populäraste alternativet för att undvika eventuella pinsamma ögonblick.

Om dejten var lyckad så kommer han att ringa

De kvinnor som ringer för att tacka för en lyckad dejt tillhör minoriteten då endast 8,1% av svenska kvinnor skulle kunna tänka sig att plocka upp luren och ringa men hela 77 % hellre skulle skicka ett SMS för att tacka för en trevlig stund. Om du är kvinna och vill sticka ut kan det alltså vara en god idé att ringa din dejt för att visa intresse och initativ. 53% av männen skulle SMS:a och 45,1% skulle hellre ringa. De goda nyheterna är att väl över 90% av alla Skandinaviska singelmän skulle höra av sig om dejten var lyckad, högst siffra har dock de finska männen där 99% av männen skulle höra av sig. 15% av de svenska och danska kvinnorna förväntar sig att mannen tar initiativet till kontakt efter en lyckad första dejt och som svenska finns det en 98% chans att han kommer att göra det, så oroa dig inte för att han tappat numret nästa gång – han kommer med största sannolikhet att höra av sig.

Så var inte rädd för att initiera en dejt för Alla hjärtans dag nu på fredag – och glöm inte att plocka upp telefonen efteråt.

——————————

Av de 4 428 medlemmar som deltog i undersökningen kan hela 82 % tänka sig att kyssa någon redan på första träffen! Männen som deltog i undersökningen var något mer öppna för kyssar på första daten med sina 85 % gentemot kvinnorna där 73 % ansåg sig villiga att kyssa sin date under första mötet.

Sommaren ger ofta många tillfällen att träffa nya människor att flirta lite extra med om man är singel. Men när det går från flirt till dejt är det många män och kvinnor som känner sig nervösa på grund av olika orsaker.

– Många oroar sig för att man inte ska något att prata om eller att det ska bli tyst. Andra tycker att det är jobbigare med hur man ska klä sig, säger Anna Dingizan, personlig matchmaker och delägare på J&A Matchmaking.

Avdramatiserar dejten
Anna Dingizan och kollegan Jeanette Vinberg pratar dagligen med singlar som vill ha råd och hjälp inför en dejt. Ett knep båda har är att försöka avdramatisera dejten.

– Vi försöker plocka ner förväntningarna något inför dejten. Det kanske inte slår gnistor direkt men det kan komma när man lär känna personen bättre. Lägg inte allt krut på en kväll utan träffas gärna en gång till istället. Sedan kan man tänka att det bara är en kväll eller några timmar man lägger på den här personen. Det värsta som kan hända är att du har det ganska trevligt och lär känna en ny person, säger Anna Dingizan.

– Känner du dig nervös inför dejten känner personen du ska träffa förmodligen samma sak. 71 procent av landets singlar känner sig nervösa inför den första dejten med någon de är intresserade av, vilket inte är så konstigt. Därför har vi tagit fram några tips på hur man kan förbereda sig inför dejten. Vi vill ju att singlarna ska ut och träffas i verkligheten! säger Sebastian Malmberg, marknadsansvarig på Happy Pancake.

Tips från dejtingcoachen: Hur du kan förbereda dig inför dejten

——————————

Att svenskar gillar kaffe är ingen nyhet, men att en kopp bryggkaffe är den ultimata följeslagaren på den första dejten är kanske mindre känt. I en undersökning från eDarling i samarbete med Arvid Nordquist – Classic har svenskars känslor för kaffe och dejtande kartlagts, och det är tydligt vad som får svenska singlars hjärtan att klappa lite extra.

Svenska singlar tror på kaffets undergörande verkan, och det inte bara för kropp och själ. I en undersökning från eDarling, i samarbete med kafferosteriet Arvid Nordquist, framgår det nämligen att de allra flesta vill tillbringa första dejten på café och lära känna sin dejt över en kopp gott starkt kaffe. Hela 75 % av de tillfrågade personerna går helst och tar en fika ihop med sin tilltänkta på den där allra första dejten. 8 % av männen respektive 6 % av kvinnorna tycker istället att en öl är på sin plats för att bota nervositeten, och 8 % av männen föredrar en romantisk helkväll med middag, vin och rosor. Även här är kvinnorna mer försiktiga, bara 1 % föredrar en romantisk helkväll direkt. Men den övervägande majoriteten anser ändå att fika är en opretentiös, trevlig och lagom lång aktivitet när man träffar någon första gången på tumanhand. Perfekta förutsättningar för en lyckad dejt alltså!

Undersökningen visade också att en överväldigande majoritet på 92 % föredrog att dricka kaffe istället för te eller någon annan dryck, och hela 88 % behöver minst en kopp om dagen för att känna sig nöjda och belåtna. Dessutom är singlarna förvånande traditionella när det kommer till fikastunderna. De allra flesta dricker helst vanligt, hederligt bryggkaffe när de går på café. Om de överhuvudtaget går ut – ungefär 40 % föredrar nämligen att dricka sitt kaffe hemma i ett kök, det egna eller andras.

Så om du längtar efter att träffa någon kan det vara dags att tänka över dina fikavanor. Kaffe har visat sig vara ett viktigt inslag i svenska singlars liv och ger dig en utmärkt ursäkt för att skapa och knyta kontakter. Och du behöver inte oroa dig för att bli bortvald för att du hellre dricker läsk än java – 97 % av singlarna tycker inte att en käresta måste fika lika.

Undersökningen gjordes på 714 svenska singlar, 44 % män och 56 % kvinnor. Genomsnittsåldern var 52 år.

——————————

I en omfattande europeisk referensstudie (LoveGeist*) genomförd av TNS på uppdrag av dejtingsajten Match.com har 10,500 singlar från sju europeiska länder svarat på frågor om sitt singelliv och sina dejtingvanor. Ur resultaten kan utläsas hur svenska singlar vill spendera en dejt – när, var och hur? Nu får du äntligen veta vad singlarna själva tycker och tänker!

Hos de svenska singlarna toppar fredagar listan över mest populära dejtingdagar, 68 procent ser helgens första kväll som optimal för en dejt. Helst av allt ses man tidigt på kvällen och gärna över en middag eller drink. Sex av tio föredrar att ta det säkra före det osäkra och gå till ett ställe som man varit på tidigare. Kvinnor visar sig dock vara något mer äventyrliga än män i frågan, 33 procent av kvinnorna, jämfört med bara 26 procent av männen, tar gärna tillfället i akt och testar ett nytt ställe.

Hemmakära svenskar sportigast i Europa!

Kvällsaktiviteter som middag eller drinkar är mest populärt bland svenska singlar, men det finns även goda möjligheter att få till en lyckad dejt utanför krogen. 52 procent gör gärna något kulturellt och hälften av singlarna kan tänka sig någon form av utomhusaktivitet. Faktiskt utmärker sig svenskarna som de sportigaste i Europa när det kommer till dejting!

Till skillnad från övriga europeiska singlar dejtar vi nordbor gärna på hemmaplan. Fyra av tio svenskar tycker att en hemmakväll är ett bra alternativ för en dejt, jämfört med bara 23 procent av de europeiska singlarna som helst av allt dejtar över en middag på restaurang.

”Vi kan se att svenska singlar generellt är ganska flexibla när det kommer till dejting. Både när det gäller dagar i veckan och tider på dygnet för att dejta visar sig Skandinaver betydligt mer anpassningsbara än sydeuropéer. Det är kul att se att vi svenskar fått en mer avslappnad inställning till dejting, att det blivit en naturlig del i vår vardag”, säger Anna Bofeldt, Marknadschef på Match.com.

Kvinnor kräsnare än män

Väl på en dejt finns vissa saker man bör tänka på om man vill imponera – speciellt om man är man då det visat sig att kvinnor generellt är mer kräsna vad gäller sin dejts beteende. Att man hjälps åt att hålla konversationen flytande är dock en viktig punkt för både manliga och kvinnliga svenska singlar, hela 95 procent av kvinnorna och 85 procent av männen tycker att det är störande med en dejt som pratar för lite eller bara ger kortfattade svar. Nästan lika irriterad blir man på en dejt som bara pratar om sig själv.

Kvinnorna lever upp till talesättet att ”kläderna gör mannen” då drygt åtta av tio ogillar om dejten visar upp en dålig känsla för kläder och stil. Något förvånande visar det sig även att kvinnor är mer benägna att dra öronen åt sig om dejten pratar om giftermål eller barn. Det är något som gör hela 71 procent av svenska kvinnor obekväma, medan närmare fyra av tio män inte ser det som något problem alls!

——————————

Hur de tillfrågade kvinnorna ställer sig i frågan angående vem som betalar på första dejten råder det inga tvivel om. En övervägande majoritet menar att de utgår från att man delar på notan, medan endast en femtedel av männen svarade samma svarsalternativ på frågan. Istället svarade en övervägande majoritet av männen att de traditionsenligt alltid erbjuder sig att betala hela notan själva, något som bara 1 % av de tillfrågade kvinnorna uppgav sig göra.

– Att män är från Mars och kvinnor från Venus kanske stämmer i vissa avseenden, menar Alexandra Algerydh, relationsexpert på Jagodu.

Vilket av följande påståenden håller du med om när det gäller första dejten?

KVINNOR
– Dejten bör erbjuda sig att betala hela notan. 36 %
– Dejten bör erbjuda sig att betala sin del av notan. 7 %
– Jag erbjuder mig alltid att betala hela notan själv. 1 %
– Jag utgår ifrån att vi delar notan lika. 56 %

MÄN
– Dejten bör erbjuda sig att betala hela notan. 6 %
– Dejten bör erbjuda sig att betala sin del av notan. 11 %
– Jag erbjuder mig alltid att betala hela notan själv. 64 %
– Jag utgår ifrån att vi delar notan lika. 19 %

——————————

Firstdate.se frågade sina 700 000 medlemmar om de kunde tänka sig att ha sex efter första träffen. Av dem som svarade kunde hela 71 % tänka sig att följa med någon hem. Resultatet skiljde sig bland männen och kvinnorna där 78 % av männen inte hade något emot sex på första daten, medan endast 42 % av kvinnorna var villiga att kasta kläderna efter första mötet.

——————————

Precis som gymmen fylls med nya kunder som lovat sig själva ett hälsosamt nytt år stiger medlemsantalen på datingsiterna dramatiskt i januari månad. Många singlars nyårslöfte är helt enkelt att hitta kärleken under 2012. När det så är dags att träffas i verkliga livet vill alla ge ett gott intryck och många är nervösa för att göra ett misstag. Jagodu har därför gjort en undersökning bland sina medlemmar om vad som är det värsta ens sällskap kan göra på den första daten.

Så här motiverar två Jagodumedlemmar varför de tycker att mobilen utgör det största hotet mot en lyckad date:

– Att prata i telefon eller skicka sms visar en viss nonchalans och utstrålar ointresse. Dejten kommer med stor sannolikhet att känna sig obekväm. Det är lite som att sända ut signalerna ”du är ointressant, jag pratar hellre med min kompis via sms”. Skulle jag själv utsättas för det skulle jag nog hitta på en ursäkt för att avsluta dejten snabbt, säger Johan 29 år.

– Komma för sent eller råka nämna en före detta kan väl faktiskt alla råka göra men att hålla på och ringa eller skicka sms är ju bara oförskämt. Kan man inte fokusera en timme på den nya personen framför sig utan måste kommunicera med sina kompisar är det något fel. Sedan tror jag kanske inte att alla gör det medvetet men just därför är det så viktigt att tänka på det, säger Sara 33 år.

——————————

Först meddelandet

Dina drömmar kan snabbt grusas om mottagaren inte tycker om ditt första meddelande. Det första meddelandet du skickar till någon kan säga mycket om dina avsikter, din personlighet och din intelligens. Det kan helt enkelt avgöra om du får ett svar överhuvudtaget.

Hur kan då kan du bättra på dina odds att få ett svar på mailet som du skickar? Det finns flera saker som du kan göra att tippa vågen i rätt riktning. Först och främst bör du ha förståelse för vad ett sådant e-post brukar medföra. De personer som sätter i system att ofta ta kontakt på dejtingsajter tar sig oftast inte tid att skriva ett tankeväckande och väl genomtänkt meddelande. Således är allt du gör för att skilja dina mejl från ett sådant meddelande till nytta. Ta dig tid att läsa igenom vad du skrivit innan du skickar det. Få saker säger mer om en person än felstavningar och grammatiska fel. Om du vill att någon ska ta dina mail på allvar, se till att ta det på allvar själv först.

Med tanke på hur många menlösa meddelanden de flesta nätdejtare får kommer ett tankeväckande och uppriktigt mail verkligen märkas mångden. Precis som i livet, märker människor på nätet om du lagt ned tid och ansträngt dig för att förstå deras intressen och personlighet. För det första kan ett e-postmeddelande som innehåller hänvisningar till deras intressen och önskemål stå ut i mängden. För det andra kan du själv upptäcka att personen som först verkade så intressant (baserat på utseende etc) kanske inte alls är intressant när du verkligen granskar dennes profil.

I sammanfattning:

 • Tänk på grammatiken
 • Anknyt till gemensamma intressen
 • Var personlig, men lagom personlig
 • Skriv ett meddelande som ”är på riktigt”, inte ett massutskick
 • Fundera ordentligt innan du skickar om det här är en person du verkligen vill ha kontakt med (kan vara läskigt men om du är ute efter ett riktigt förhållande så är det det enda rätta)

  Slutligen, tänk på att mottagaren faktiskt blir kontaktad av en främling, så allt som du kan göra för att ditt meddelande ska förmedla din personlighet och hur trevlig du är kommer att förbättra chanserna att du får svar. Beskriv några av de saker som du gillar att göra och se till att ha med de intressen ni delar.

  Lycka till!

  ——————————

  Du är på din dejt, beställer något att dricka eller kanske äta, men vad ska ni prata om? Innan du sjunker så lågt att du börjar diskutera vädret, läs igenom dom här tipsen som förhoppningsvis kommer göra att du att klarar kvällen galant:

  Förberedelser
  Innan du går ut på din första dejt ska du skriva ner några frågor du kan fråga din dejt om samtalet blir lite stelt eller helt fastnar. Människor som ofta går på dejt kan oftast sin lista med frågor utantill och de drar fram dem i rätt ögonblick så det verkar helt naturligt. Du kanske behöver lite träning, men det finns ingen bättre tid att börja öva än idag! Du har ju redan börjat läsa, eller hur?

  Här är några bra frågor för den första dejten:
  1. Vad jobbar du med? Vad är det bästa med jobbet?
  2. Har du några syskon? Står ni varandra nära?
  3. Har du rest mycket? Var och när? Hände det något speciellt?
  4. Vilka är dina ambitioner / drömmar?
  5. Tycker du om eller utövar någon typ av sport eller annan aktivitet?
  6. Vad gör du på fritiden? Vad gillar du att göra med dina vänner?

  Det viktigaste med frågorna du ställer på första dejten är att de ska låta din dejt prata om sig själv så du lär känna personen som sitter framför dig. Något du bör undvika är att fråga om tidigare relationer och frågor som kan besvaras med ett ja eller nej.

  Nu är du redo för din dejt! Lycka till och kom ihåg att inte ta den första dejten på alltför stort allvar, slappna av och ha kul istället.

  Här får du tips på aktiviteter för första dejten.

  ——————————

  Eftersom du antagligen träffat personen på nätet så har ni förmodligen pratat om vad ni gillar, ogillar, och andra intressen, så tänk efter vad ni pratat om så blir det nog ganska lätt att välja en dejt-aktivitet.

  Det kan vara en bra idé att välja en relativt billig dejt-aktivitet första gången, så att ni kan dela på notan utan att det känns konstigt. Dessutom känns det då lättare att strunta i dejt nummer två om det inte känns som du vill fortsätta träffa personen.

  ——————————

  I undersökningen fick de tillfrågade svara på vad som i första hand får dem att prata med en person som söker kontakt i en bar. Är du man och använder taktiken att charma med en drink är det dags att sluta. Att personen vill bjuda på en drink, svarade nämligen ingen av kvinnorna. Ett snyggt yttre är avgörande för en fjärdedel medan majoriteten, hela 73 procent, menar att en rolig person som får dem att skratta också får dem att vilja fortsätta prata.

  Bland männen föredrog 6 procent att bli bjudna på en drink. Däremot visar resultatet att utseendet spelar större roll för män, där 46 procent angav det som främsta avgörande faktorn. Med liten marginal tyckte majoriteten, 48 procent, att en tjej som får dem att skratta är det allra bästa.

  Jagodu frågade också om vilken inställning man själv har när man vill ta kontakt med någon i en bar. Vad gäller kvinnorna stämmer resultatet bra överens med männens svar från den tidigare frågan: 7 procent av kvinnorna bjuder på en drink, 36 procent förlitar sig på utseende och 57 procent på humor för att fånga intresset hos den kille som fångat deras blick.

  Motsvarande är det bara en femtedel av männen som själva anser att deras utseende är det starkaste kortet i baren och 8 procent tycker att det är kortet som betalar för drinkarna. 72 procent av männen satsar istället på att bjuda på ett skratt och har oddsen med sig eftersom lika stor andel av kvinnorna svarade att det var det som fick dem att fastna.

  ”Det är verkligen kul att se att oddsen är bättre för den som bjuder på ett skratt istället för att direkt plocka fram VISA-kortet eller bara lita på sitt utseende. Visst kräver det lite mer än att beställa in två drinkar men alla vill väl egentligen bli omtyckta för sin personlighet och inte för plånboken eller ett snyggt yttre. Som datingcoach vet jag dessutom att om man är singel och genuint intresserad av att träffa någon så kommer man definitivt hitta rätt snabbare om man bjuder på skratt och därmed sig själv. Detta oavsett om man står i baren, är på jobbet, på en datingsite eller i den berömda kön i mataffären”, säger Dennis Danielsson, datingcoach på Jagodu.

  Frågorna som ställdes i undersökningen var:

  Föreställ dig att du står i en bar och en person kommer fram för att prata med dig. Vad är det som i första hand får dig att svara och fortsätta prata?

  Kvinnor:

 • Att personen är rolig och får mig att skratta 73 %
 • Att personen är snygg och attraktiv 27 %
 • Att personen vill bjuda på en drink 0 %

  Män:

 • Att personen är rolig och får mig att skratta 48 %
 • Att personen är snygg och attraktiv 46 %
 • Att personen vill bjuda på en drink 6 %

  Föreställ dig att du själv vill prata med någon du spanat in i en bar. Vilken inställning har du främst till din möjlighet att göra det med framgång?

  Kvinnor:

 • ”Tack mamma och pappa – att jag ser bra ut är en fördel i det här läget” 36 %
 • ”Ok, jag satsar på att få personen att skratta – överlägset bästa sättet” 57 %
 • ”Fram med kortet och in med drinkarna – alltid säkraste taktiken” 7 %

  Män:

 • ”Tack mamma och pappa – att jag ser bra ut är en fördel i det här läget” 20 %
 • ”Ok, jag satsar på att få personen att skratta – överlägset bästa sättet” 72 %
 • ”Fram med kortet och in med drinkarna – alltid säkraste taktiken” 8 %

  Undersökningen genomfördes i oktober 2011 och 700 personer deltog.

  ——————————

  Lika många killar som tjejer kan tänka sig att ha sex med någon de inte känner. Majoriteten av singlarna tycker inte att det var viktigt att vara kär i den de hade sex med.

  ”I årets undersökning ser vi en stor attitydförändring hos singlarna när det kommer till att hoppa i säng på första dejten. Tidigare år har den här siffran legat betydligt längre” säger Nils Persson, chef på Spraydate.

  Katerina Janouch är sex- och samlevnadsexpert och känner igen den nya mer liberala inställningen till tillfälligt sex hos de som dejtar på nätet.

  ”Jag upplever att de som dejtar på nätet är mer målmedvetna, säger Katerina. Framförallt kan jag märka en attitydförändring hos kvinnor, att de vågar ta för sig mer av sin sexualitet. Man orkar kanske inte med en relation alla gånger utan nöjer sig med snabba möten under en kortare period. I väntan på den stora kärleken ser man till att ha roligt på vägen” tror hon.

  Med åldern kommer en mer avslappnad attityd till sex
  Hur långt man är villig att gå på första dejten skiljer sig mellan åldrarna, speciellt vanligt är det i åldersgruppen 30-40 år. Hos en liten grupp respondenter, mellan 70-79 år, svarade hela 85 procent att de gärna har sex på första dejten.

  Enligt Katerina Janouch stämmer resultatet med hennes tidigare erfarenheter. Att de som kommit en bit på väg in i livet har en mer avslappnad attityd till sex.

  ”Som ung har du många gånger en mer romantisk inställning till sex och håller fast vid den mer traditionella föreställningen om att sex och kärlek alltid går hand i hand” menar hon.

  Fler träffar sin sexpartner på nätet
  Mer än hälften av singlarna i undersökningen uppger att de träffat sin senaste sexpartner på nätet, antingen på en dejtingsajt eller via sociala medier. Utöver nätet är det populärt är att hitta en partner på krogen eller på festen.

  Att nätdejtandet ökat radikalt under de senaste åren tycker Katerina Janouch är någonting positivt.

  ”Dagens stora utbud på nätet har verkligen öppnat många möjligheter för de som vill träffa nya människor. Sociala medier som Facebook och Twitter har till stor del bidragit till att förändra inställningen till nätdejting, menar hon. På nätet har du större möjlighet att vara tydlig, att hitta någon som vill samma sak som du än om du hänger i baren en fredagskväll” avslutar Katerina.

  Källor: Match.com, Expedia, HappyPancake, eDarling, Firstdate, Spraydate