Nobba på dejtingsajten, tips från Parship

Gör det direkt och framför allt – på ett trevligt sätt!

Du kanske inte tycker att det är speciellt svårt att nobba någon som stöter på dig på en bar eller på en fest. Beroende på personlighet och omständigheter kanske du brukar smita undan genom att säga ”Där kommer min flickvän/pojkvän” eller så är du mer direkt: ”Jag är tyvärr inte intresserad”.

Det blir dock mycket mer komplicerat nu när ni har träffats via nätet, eftersom båda målmedvetet söker efter en partner. Trots allt är båda beredda att binda er om ni blir intresserade av varandra. Det innebär större förväntningar och förhoppningar men även större risk att såra någon. Att nobba betyder trots allt ”Jag är inte intresserad av dig eller i alla fall inte tillräckligt mycket.”

Var modig!
Risken att såra när du nobbar någon blir större ju längre ni har haft kontakt. Därför är det viktigt att den andra så snart som möjligt får veta att du inte längre är intresserad, speciellt om ni har träffats några gånger. Behandla henne/honom som du själv vill bli behandlad – att bara sluta höra av sig är för fegisar. Om du sköter dina kort rätt slipper du dessutom titta bort om/när ni råkar springa på varandra på stan.

Nobba via nätet
Lättast att tacka nej till någon är via nätet, så länge du är anonym. Hos PARSHIP.se kan du avböja kontaktförfrågningar med en färdig text utan att såra den andra. Har du dock fått ett personligt meddelande från någon som är intresserad av dig, svara kortfattat men artigt. En standardtext är fullt tillräckligt: ”Tack för ditt intresse men tyvärr är jag inte intresserad. Hoppas att du träffar någon annan!”

Var uppriktig
Du har brevväxlat med en person och även pratats vid per telefon. När det är dags för första dejten är det någon som närmar sig men du hoppas innerligen att det är fel person! Eller så tycker du att personen ifråga är väldigt attraktiv men upptäcker snart att ni inte har någonting gemensamt. Vad gör du?

Framför vänligt att det var en trevlig dejt men att du inte är intresserad. Annars kan du berätta att du träffar andra och därför inte vill/kan bestämma dig ännu. Eller så säger du ingenting utan skickar ett meddelande efter dejten och tackar nej till framtida kontakt. Det sistnämnda alternativet är att du hoppas att din dejt hade samma uppfattning som du och helt enkelt låter saken bero. Om hon/han hör av sig, tackar du vänligt men bestämt nej till att träffas igen.

Och varför?
Ange aldrig personliga skäl till varför du nobbar en kontakt. Det är inte nödvändigt att berätta att du inte är attraherad av deras utseende – för det mesta är det ändå inte sådant som är avgörande. Då är det bättre att du framför att du är hundallergiker om hon har en hel kennel, att du vill bo i stan om han föredrar livet på landet eller att du själv slutat röka och inte kan tänka dig någon som fortfarande gör det.

Om du dock upptäcker att du nobbar alla du får kontakt med, får du istället fråga dig vem du skulle tacka ja till. Fundera över vilka inre egenskaper hon/han har. Ska hon vara snäll och intelligent eller ska han vara en utåtriktad person som gillar att mysa därhemma? Exempelvis blond, blåögd och stor vindsvåning i Gamla stan är tyvärr inte exempel på inre egenskaper även om sådant naturligtvis också är trevligt! Träffa gärna den andra personen både två och tre gånger, så att du ger henne/honom en ärlig chans!