Svårt att lista ut om någon är singel?

Är den här godbiten singel? Vem vet.
Är den här godbiten singel? Vem vet.

Det kan vara svårt att träffa en potentiell dejt utanför nätdejtingsajterna eftersom att det idag inte är självklart vem som är singel och inte. Särskilt svårt kan det vara på krogen och få singlar vågar närma sig en främling de spanat in.

Nästan var femte svensk singelkvinna har tagit en första kontakt medan männen är modigare och i större utsträckning tagit initiativet.

Europas största undersökning (LoveGeist™) bland singlar uppger 43 procent av de svenska att det kan vara svårt att träffa nya personer ute på krogen. En bidragande orsak är att det är otydligt vem som är singel och inte.

En tredjedel (29 procent) av de tillfrågade svenska singlarna tycker att det är komplicerat eftersom att få nuförtiden bär förlovnings- eller vigselring som markerar att man är upptagen.

Få svenskar vågar närma sig en främling på krogen.

44 procent medger att de aldrig tagit kontakt med en person de fattat tycke för när de varit ute. Bland dem som vågar är metoden att börja prata med en kompis till den man intresserat sig för populär och används av en av fyra singlar.

När man väl fått kontakt väljer 34 procent en direkt fråga som ”Vem är du här med?” och nästan lika många (29 procent) frågar ”Vem bor du med?” för att ta reda på om personen är singel eller inte.

Män modigare än kvinnor

Bland de svenska singlarna som tagit initiativet att närma sig en främling ute på krogen, väntar drygt 60 procent längre än en kvart innan de tar kontakt.73 procent väntar vanligtvis på att den andra personen ska ta första steget.

Svenska kvinnor (81 procent) väntar i större utsträckning än män (67 procent) på att den andra personen ska ta det första steget.

– Vår undersökning visar att svenska kvinnor trots allt vill bli uppvaktade, men att faktiskt både män och kvinnor föredrar att den andra personen tar första kontakten, säger Anna Bofeldt marknadschef på Match.com.

Nya möjligheter

För att öka möjligheterna att träffa nya människor, på ett enkelt och avslappnat sätt, lanserar Match.com ett nytt eventkoncept.

På ett Match.com-event behöver man inte fundera på vem som är singel eftersom att kvällarna är fulla av potentiella dejter. Under de sista månaderna 2013 anordnade Match.com nära 15 event i Sverige och konceptet fortsätter – fyra afterworks arrangeras i landet redan under årets första månad.

– Vi svenskar kan vara lite försiktiga och många tycker att det är svårt att träffa potentiella dejter. Med våra nya event ökar vi chanserna att träffa intressanta människor på ett roligt och avslappnat sätt, och vem vet vad ett sådant möte kan leda till? fortsätter Anna Bofeldt.

Fakta om undersökningen

LoveGeist™ – är den årliga europeiska referensstudien om singlar och dejting. Undersökningen genomfördes av TNS på uppdrag av Match.com 7-30 oktober 2013. 11 368 singlar mellan 18 och 65 år i åtta europeiska länder tillfrågades (Frankrike, Italien, Nederländerna, Norge, Spanien, Storbritannien och Sverige).

1 000 svenskar har blivit intervjuade. Singlar definierades som personer som inte är i en engagerad relation, oberoende av civilstatus. Vid analysen har data noga mätts för att reflektera kompositionen av antalet singlar per land utifrån ålder och kön. Vid beräkning av statistik på en europeisk nivå har ländernas storlek och invånarantal tagits i åtanke.