Allt om svenskarnas dejtingvanor i sociala medier – ny undersökning från MTV

I samband med lanseringen av den nya serien Single AF, där internationella kändisar åker världen runt för att dejta via sociala medier, har MTV genomfört en omfattande undersökning av svenskarnas dejtingvanor i sociala medier. 1000 svenskar i åldrarna 16-34 har svarat på frågor om allt från var på nätet de kommer i kontakt med en dejt till hur länge man bör vänta innan man svarar på ett SMS.

I MTVs nya dejtingundersökning framkommer att hälften av alla som dejtar föredrar att göra det via appar och sociala medier, framför att träffas ute på krogen eller liknande. Den främsta anledningen är att man då lättare kan få information om personen man ska träffa i förväg.

Av dejtingapparna är Tinder populärast, men det är fler som träffats via Facebook – hela 40% av de tillfrågade har någon gång träffat en dejt via Facebook jämfört med 24% som träffat någon via Tinder.

– Att träffa en dejt online är nu lika vanligt som att träffa någon på krogen. Tekniken har givit oss ett större utbud och fler valmöjligheter än någonsin när det kommer till kärlek och dejtande. Detta blir extra tydligt i vårt senaste program Single AF, där våra deltagare letar dejter över hela världen, säger Daniel Andersson, programdirektör för MTV på Viacom Nordics.

Undersökningen visar också att försköna sin profilbild inte är en nyckel till framgång i dejtingvärlden. Hälften av alla som nätdejtar uppger att de någon gång varit på dejt med någon som inte alls såg ut som sin socialamedierprofil. Mer än var tredje man och var femte kvinna har också avbrutit en dejt i förtid för att personen inte var den som den utgav sig för att vara.

Lukter och dofter kan vara känsligt under en dejt. Var fjärde kvinna har slutat att dejta någon för att hen luktade konstigt och var femte för att dejten pratade för mycket om sig själv. Var fjärde man har slutat dejta någon för att hen har ett irriterande skratt eller röst, lika många för att dejten talat för mycket om sig själv.

Har man däremot haft en lyckad dejt förväntar sig var tredje nätdejtare en kyss redan första eller andra dejten.

Korta fakta ur MTVs undersökning ”Modern Dejting”:

 • I åldersgruppen 31-34 är det fler som träffats via Instagram än via Tinder.
 • Ca en tredjedel av alla söker på sociala medier eller Google efter personen de ska dejta.
 • Den vanligaste dejtingaktiviteterna är att gå ut och äta eller ta en drink (45%).
 • Fler män än kvinnor tycker att bio är en bra dejtingaktivitet medan fler kvinnor än män tycker att en promenad är en bra dejt.
 • 40% av männen i undersökningen ansåg att sociala medier gett dem större chans att dejta en kändis.
 • Var femte kvinna har slutat dejta någon för att den var för kort.
 • Var tionde man har slutat dejta någon för att den hade usel smak när det gäller skor.
 • En fjärdedel av de medverkande har blivit avskräckta från att gå på en möjlig dejt efter att ha fått reda på vilken politisk uppfattning personen har.
 • Hälften av alla kvinnor i undersökningen tycker inte man ska ha sin mobil framme på bordet när man är på dejt, men bara en dryg fjärdedel av männen håller med.
 • Det är fler i södra Sverige som varit på dejter med personer som inte som inte såg ut som sin profil på sociala medier (ca 55%) jämfört med norra Sverige (ca 43%).
 • 60% svarar på sms från en dejt inom en timme. Samtidigt anser omkring 45% att det är för angeläget att svara för snabbt på ett sms.
 • Kvinnor svarar i regel snabbare än män på SMS från en dejt.
 • En tredjedel tycker det är ok att lägga till en dejt på Facebook efter tre dejter.
 • Män väntar i snitt 18 dagar innan de ändrar relationsstatus på internet när de börjat dejta medan kvinnor väntar 32.