Därför stannar vi för länge i ett dåligt förhållande

Många är de som, med facit i hand, säger sig ha stannat alldeles för länge i ett dåligt förhållande. Vanligaste anledningen till att man blir kvar är att man hoppades på en förändring visar en ny undersökning bland närmare 4000 svenska singlar.

Trots att en relation är riktigt dålig kan det vara oändligt svårt att lämna den. Kanske skriker hela ens inre av smärta, frustration, ensamhet och längtan efter att få vara den man egentligen är. Ändå stannar man kvar. Vad är det som får många att stanna kvar år ut och år in och bara acceptera det dåliga?

Mötesplatsen är en av Nordens största dejtingsajter med mer än 140 000 aktiva medlemmar i Sverige och Norge.

Nyligen frågade man sina medlemmar följande:
Har du stannat för länge i ett dåligt förhållande och i så fall varför?
46% Jag hoppades på en förändring
25% Det har varit barn inblandade
9% Jag var rädd för att bli ensam
9% Jag såg en separation som ett misslyckande
4% På grund av den ekonomiska situationen
4% Jag var rädd att exet inte skulle klara sig själv
3% På grund av hot
3704 svenska singlar har svarat på frågan.

Absolut vanligaste anledningen till att man stannar är alltså hoppet om att det ska vända och näst vanligast är att man tänker på de barn som är inblandade.

Mötesplatsen främsta tips till de som känner att de har levt i ett dåligt förhållande för länge och som troligtvis har kämpat efter konstens alla regler är:

– Gå vidare. Det kommer förmodligen kännas ensamt och läskigt i början men i slutändan kommer det föra mycket gott med sig. Du kommer antagligen bli både självständigare, starkare och modigare, säger Emma Edespong från Mötesplatsen.