Finansoro påverkar europeiska dejtingvanor

Den nya undersökningen LoveGeist – en referensstudie över europeiska singlar och deras dejtingvanor, från Match.com genomförd av TNS, visar att singelsvensken som dejtar aktivt går på 26 dejter om året. Jämfört med andra europeiska länder lägger svensken mer sällan pengar på dejting, men när man väl spenderar lägger man ut mer per tillfälle än vad man gör i andra länder. Att man gärna vill se bra ut för sin dejt är tydligt, nya kläder toppar listan över vad svensken lägger pengar på inför en dejt. Mat och dryck är också centralt, varje år lägger en svensk singel i genomsnitt drygt 2300 kr på barer, resturanger och underhållning när de dejtar.

Ekonomin påverkar inte svenskens dejtingvanor
59 procent av de svenskar som någon gång har dejtat uppger att deras dejtingvanor inte påverkas av det ekonomiska läget. Var sjätte singel menar däremot att de berörs och uppger att de går på dejt mer sällan. Bara 14 procent anger att de inte har råd att dejta alls i nuläget. Bland de yngre åldersgrupperna är man minst benägen att sluta dejta till följd av det ekonomiska läget. Istället letar man aktiviteter som kostar mindre. Var femte 18–24-åring säger att de fortfarande dejtar men föredrar aktiviteter som är gratis eller mindre dyra, jämfört med endast 5 procent av 50–65-åringarna.

[ad#234-right]”Trots att vi skandinaver inte påverkas lika mycket av det ekonomiska läget som till exempel sydeuropéerna gör kan vi lära oss en hel del av dem. Att dejta behöver inte vara dyrt, ibland kan det enkla vara det bästa. Ta en promenad eller en skridskotur tillsammans”, säger Mårten Forste, VD på Match.com

Män betalar fortfarande notan i Europa
Män upplever att deras dejtingvanor påverkas av det ekonomiska läget något mer än vad kvinnor gör. Kanske har det något att göra med att det bland europeiska singlar fortfarande är vanligt att mannen räknar med att stå för notan på en dejt. 55 procent av männen förväntar sig att de själva ska betala medan bara 2 procent av kvinnorna räknar med att göra detsamma.

Fakta om undersökningen:
[ad#234-right]*LoveGeist – Den årliga europeiska referensstudien över singlar och dejting. Undersökningen genomfördes av TNS på uppdrag av Match.com från 29 oktober till 23e november 2012. 10 561 singlar mellan 18 och 65 år i sju europeiska länder tillfrågades (Sverige, Norge, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Italien och Spanien).

1 505 svenskar har blivit intervjuade. Singlar definierades som personer som inte är i en engagerad relation, oberoende av deras civilstatus. Vid analysen har datan noga mätts för att reflektera kompositionen av antalet singlar per land utifrån ålder och kön. Vid beräkning av statistik på en europeisk nivå har ländernas storlek och invånarantal tagits i åtanke.