Humor är viktigast för en lycklig relation enligt Sveriges nätdejtare

Humor är den viktigaste ingrediensen för en lycklig relation, tätt följt av passion och respekt. Så löd domen när nätdejtingsajten Mazily frågade sina medlemmar vad som var grundläggande för en bra relation.

– Jag är faktiskt lite förvånad över att humorn anses som mest betydelsefull. Spontant tycker jag det borde finnas viktigare saker än att gå runt och vara lite “tokrolig” hela tiden, säger Olle Morin, VD på Mazily.

När Mazily frågade sina medlemmar vilken ingrediens som var viktigast för en lycklig relation så svarade 26% att humor var den allra viktigaste, tätt följt av passion (23%) och respekt (21%). Att humor toppar listan är möjligtvis en aning förvånande.

– Svårt att se att man kan ha ett bra förhållande utan respekt så det känns mer som en förutsättning än en möjlig ingrediens. Passion i någon form tror jag också är viktigt och visst är det centralt att man har trevligt ihop, men för det krävs ju egentligen inte humor, menar Olle.

Mazilys enkät kan ses som en uppföljning av en undersökning som E-kontakt.se lät göra bland sina medlemmar 2008. I den undersökningen ansågs inte jämställdhet (3%) vara en särdeles viktig del för en lycklig relation. När Expressen gjorde samma undersökning 2010 och hade den siffran ökat till 4%. Men i Mazilys undersökning kunde en kraftig ökning skönjas. Kanske kan anledningen till det delvis finnas i det rådande debattklimatet.

– Jämställdhet har sedan dess fått mer uppmärksamhet i samhället och är fortsatt en viktig fråga, så jag är inte förvånad att fler anser den vara prioriterad i ett förhållande, samtidigt så är kanske Mazilys medlemmar lite extra jämlikhetssträvande, menar Olle Morin.

Vilka ingredienser som kommer att anses viktiga i en relation i framtiden är naturligtvis svårt att sia om, men från de kommentarer som vi sett i våra svar kan vi göra vissa antaganden.

– Med tanke på att fler verkar leva sina liv på ett sätt som är mindre fokuserat på familjen och sin partner, där vänner, fritid och jobb får ett större inflytande, kan jag tänka mig att det blir viktigare att kunna ge sin partner bekräftelse och fokus när man väl ses. Jag tror också att de par som delar några gemensamma intressen har lättare att få vardagen och sitt förhållande att gå ihop, avslutar Olle.