Kärlekslöst förhållande eller singel?

Enligt eDarling senaste studie om kärlekslösa förhållanden så visade det sig att hela 61 % av svenska singlar någon gång levt i ett kärlekslöst förhållande – varav 46 % i mer än 5 år. Oavsett om kärleken sakta dog ut eller aldrig riktigt fanns där till att börja med så kan det vara svårt att faktiskt avsluta ett förhållande med någon man har investerat så mycket tid och känslor i.

Blond tjej i ett olyckligt förhållandeDet allra vanligaste skälet till att stanna i ett kärlekslöst förhållande var enligt de svarande ”Rädsla för ensamhet” vilket följdes tätt av ”För barnens skull” och sedan ”Lathet”. Trots detta sade sig bara 15 % av singlarna att de hellre skulle vara i ett kärlekslöst förhållande än ensamma medan 26 % tror att en romantisk relation kan fungera även om parterna inte länge är kära i varandra.

Att vara älskad eller älska

Hur definieras då ordet ´kärlek´? 52 % ansåg att det betyder ”Att bry sig om någon” vilket följdes av ”Tillit” och ”Passion”. Ibland kan ett kärlekslöst förhållande innebära att den ena partnern är förälskad medan den andra partnern inte hyser romantiska känslor. Men vilken situation är att föredra egentligen? Förvånande nog så var det jämnt uppdelat på denna fråga då 49 % hellre skulle vara den som älskar i detta scenario medan resterande 51 % skulle föredra att vara den älskade.

Är det möjligt att leva i ett kärlekslöst förhållande?

62 % av kvinnorna och 61 % av männen har någon gång haft ett kärlekslöst förhållande och 58 % av dem säger att det höll i mer än 5 år. Men vad är orsaken till detta? 40 % ansåg att en rädsla för att vara ensam låg bakom fenomenet följt av resonemanget ”för barnens skull” med 31 %. När singlar tillfrågades om en relation faktiskt kan överleva utan kärlek 26 % säger ja mot 74 % nej.

När det kom till frågan ”Skulle du hellre vara i ett kärlekslöst förhållande än ensam?” så svarade 15 % ja. När det kom till vilken roll man helst skulle ha i ett obalanserat förhållande så föredrar 51 % att de föredrar vara den som blir älskad medan resterande 49 % vill vara den som älskar. En av de allra mest förvånande resultaten var att hälften av singlar tror att ett ex är deras livs kärlek. Men det finns hopp, 89 % tror fortfarande att mötet med deras livs kärlek ligger framför dem – och 70 % tror att kärleken är mer trolig att öka snarare än minska med tidens gång.

En relation kräver arbete

För dem som undrar om de borde fortsätta sin relation eller ej så är nyckeln att man isåfall gör det av rätt anledningar. Men även om relationen har resurserna att låta förhållandet utvecklas på ett bra sätt. Att vara ett par är inte en passiv process där kärlek existerar en dag och helt enkelt försvinner den nästa – ett förhållande kräver arbete varje dag. Det är därför av största vikt att ställa sig frågorna ovan regelbundet för att framåtskrida – eller avsluta – ett förhållande.

Psykologens råd om kärlekslösa förhållanden

Att veta när man ska sluta eller fortsätta med ett förhållande kan ofta vara lättare sagt än gjort. Men om du vågar ställa dig själv de rätta frågorna i tid och skapar medvetande om problemet kan du i bästa fall förhindra en separation, enligt eDarlings egna psykolog Salama Marine. Dessa frågor bör du ställa dig själv:

  1. Är ditt förhållande är givande nog för dig – eller ger du upp din frihet för relativt lite i gengäld? Att vara den ena hälften av ett par betyder att man ger upp en del av sin personliga frihet.
  2. Älskar du verkligen din partner, eller älskar du idén att vara en del av ett partnerskap? Föreställ dig; om ni gör slut, är det din partner du kommer sakna eller helt enkelt bilden av dig själv i ett förhållande?
  3. När vi lever I ett förhållande så måste vi förlita oss på varandra när tiderna blir tuffa. Solidariteten mellan två partners är essentiell när det kommer till att leva tillsammans, fråga dig själv: ”Kan vi räkna med varandra när problem uppstår?” Eller känner du dig ensam när saker bli jobbiga?
  4. “Är vi nöjda med vårat sexliv?” Den fysiska delen är en annan enormt viktig del av ett förhållande och de är normalt att ställa sig själv den här frågan, speciellt efter några år in i relationen då kanske den fysiska delen börjat gå på rutin.