Pinsammast att se sexscen tillsammans med föräldrarna

Sexscener är relativt vanliga inslag i långfilmer, men vilket mottagande de får hos tittaren beror till stor del på filmsällskapet. Mest generade blir vi av att se en intim scen tillsammans med föräldrarna. Var fjärde svensk har nämligen känt sig obekväm när de tittat på film tillsammans med sina föräldrar och en oväntad sexuellt explicit scen dykt upp i filmen. Det visar en undersökning från video on demand-tjänsten SF Anytime.

SF Anytime har låtit 1000 svenskar svara på frågor om film och sina filmvanor, däribland om sambandet mellan sexscener och genans. Att en ovälkommen sexscen dykt upp i filmen och fått hela sällskapet att skruva på sig är något som många svenskar kan relatera till visar undersökningen.

Mer än var fjärde svensk, 26 procent, svarar att de någon gång känt sig obekväma under en sexscen då de tittat på film med sina föräldrar. Men de intima scenerna lämnar inte heller föräldrarna oberörda. 15 procent uppger att de har tyckt att det varit pinsamt när de tittat på film med sina barn och en sexscen dykt upp på tv-skärmen.

Undersökningen visar att det inte är lika känsligt med sexscener då man tittar på film med sina vänner eller sin partner. Det är även få som svarat att de blivit generade under en oväntad sexscen då de sett på film med sina kollegor eller, kanske något oväntat, på en dejt.

– Det kan vara värt att lägga lite tanke bakom hur väl filmen och filmsällskapet passar ihop. De som har en tendens att bli generade under intima filmscener och exempelvis ska se ”Eyes Wide Shut” bör välja filmsällskap med omsorg. ”Sleeping Beauty” är tvärtemot vad titeln antyder inte någon film om Törnrosa utan passar troligtvis bättre att se tillsammans med partnern – eller kanske till och med tillsammans med dejten, säger Marta Jarzabek Hulthén, marknadschef på SF Anytime.

Geografiskt sett är det stockholmarna som lättast blir generade enligt undersökningen. I Sveriges andra regioner svarar omkring 24 procent att de känt sig besvärade då de sett film med föräldrarna och en sexscen utspelats. Motsvarande siffra för Stockholm är 30 procent.