Så säkrar du en dejt på Alla Hjärtans Dag

Nästan hälften av alla svenskar uppmärksammar Alla Hjärtans Dag*, men för de som inte lyckats hitta den rätte är det lättare sagt än gjort – för att uppvakta någon krävs det ju att man träffat denna någon. Och vart hittar men denna speciella någon? Jo, på nätet såklart. Det gäller bara att lyckas med rätt profilbild.

Enligt en ny undersökning från dejtingexperterna på Match uppger varannan svensk singel att de tror att de kommer träffa sin nästa dejt online eller med hjälp av en app. Att nästan nio av tio dessutom längtar efter att bli kära gör den digitala dejtingdjungeln hetare än någonsin. Att hitta rätt i denna snåriga djungel är dock faktiskt lättare än många tror – nästan 9 av 10 av Sveriges internetsinglar uppger att de främst går efter urvalet av profilbilder när de väljer sin nästa dejt.

– När man dejtar på nätet är en bra bild A och O – att få se en bild på en person ger oss också en uppfattning av hur personen är. Att definiera vad ”en bra bild” är, är dock både lite krångligt och individuellt, men vi har försökt att bena ut lite allmän vett och etikett när det kommer till dina profilbilder. En bild säger trots allt mer än tusen ord, säger Linnéa Rinäs, marknadschef på Match.

Din profilbild är ditt ansikte utåt. Den visar inte bara upp ditt fysiska yttre – den porträtterar ditt sociala väsen, dina personliga preferenser och din vardagliga livsföring. Vi har tagit reda på vad de kräsna, men kärlekskranka, nätdejtarna letar efter.

Humor lika viktigt som estetik

Enligt Match’s undersökning tycker varannan singel tycker att det är viktigt att din profilbild är smickrande, men nästan lika många tycker att det är viktigt att den är rolig. Har du en bild med komisk touch, men som är tagen ur en osmickrande vinkel? Då kan det kanske vara värt att chansa – det verkar som att charm kan trumfa skönhet när du visar att du är mer än ”just a pretty face”.

Blanda inte in dina vänner

Släng inte upp en bild där du står inklämd mellan två polare. Av Sveriges singlar, alltså dina potentiella dejter, uppger två tredjedelar att de uppskattar om du är ensam på bilden. Gruppbilden fungerar uppenbarligen inte som bevis på att du har vänner.

Bjud inte med dejten på toa

Det kan låta självklart, men att testa sitt selfie-game i toaspegeln hör inte till ovanligheterna. Skit i att göra det. Att posera framför en toalett är inte särskilt sexigt. Inte enligt 96% av svenska singlar i alla fall.

Skippa husdjuret

Att posera med en gullig hund då? Det är väl oemotståndligt? Tja, om ditt mål är att skrämma bort två av tre potentiella dejter – be our guest.

Var sexig i sängen, inte på nätet

Att försöka sig på en sexig pose är att ta sig vatten över huvudet. Det går i regel inte hem, i alla fall inte bland damerna – 95% av tjejerna avråder från den sexiga posen. Mer än var fjärde kille uppskattar den dock.

Fakta om LoveGeist
LoveGeist är den årliga europeiska referensstudien om singlar och dejting. Undersökningen genomfördes av Kantar TNS på uppdrag av Match.com med start den 26 oktober till 9 november 2017. 9 610 singlar mellan 18 och 65 år i sju europeiska länder tillfrågades (Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Italien, Spanien). 1 000 svenskar har blivit intervjuade. Singlar definierades som personer som inte är i en engagerad relation, oberoende av civilstatus. Vid analysen har data noga mätts för att reflektera kompositionen av antalet singlar per land utifrån ålder och kön. Vid beräkning av statistik på en internationell nivå har ländernas storlek och invånarantal tagits i åtanke.

*Data baserad på extrapolering av en Ipsos ASI-undersökning genomförd 15-23 jan 2015, bland ett representativt urval av 2000 personer 18 till 65 i Sverige, detta har kombinerats med den totala populationen ur åldersgruppen (Eurostat 2013)