Tänk på det här innan du sms:ar med en dejt nästa gång

Mobilen har förändrat vårt sätt att dejta på och för många singlar är det både enkelt och smidigt att kunna plocka upp mobilen för att slänga i väg ett sms till den person man dejtar. Men hur enkelt det än verkar att skriva ihop ett sms finns det ett par saker att tänka på innan du trycker på sändknappen, framförallt vad gäller innehåll och språk. Men också vem – du själv eller dejten som bör skicka iväg det första sms:et efter en lyckad dejt.

Att sms:a med en dejt är för många singlar ett populärt och vanligt sätt att kommunicera på. Men om man vill göra ett bra intryck och träffa sin dejt igen gäller det att se upp, för att även det minsta stavfel och felformulering kan slå fel och resultera i att dejten tappar intresset. 41,6 procent av de svenska singlarna i den europeiska undersökningen LoveGeist* uppger att dålig stavning och att skicka ett sms som enbart innehåller ett ord är två av de vanor som bör undvikas i en sms-konversation.

I undersökningen där 11 368 europeiska singlar har deltagit framkommer det även att felstavningar är extra känsligt i Tyskland, där drygt hälften (54 %) av alla singlar anger att dålig stavning inte är att rekommendera i ett sms. I vårt grannland Norge tycker singlarna däremot att internetförkortningar och akronymer som till exempel ROFL och LMAO (39,6 %) är ännu värre än dålig stavning (29,4%).

– Ett sms lämnar alltid utrymme för tolkning, det är svårt att undvika eftersom att man inte kan läsa varandras kroppsspråk och höra tonläge i rösten. Gillar man sin dejt och vill ses igen är det därför viktigt att lägga lite extra tid på att skriva ihop ett sms som visar vem man är och som känns genomtänkt, säger Linnea Molander dejtingexpert på Match.com.

Undersökningen visar även att det finns en hel del koder att ta hänsyn till när det gäller avslutningsfrasen. ”Det var trevligt att ses. Puss” är enligt 28,6 procent av de svenska singlarna det tydligaste tecknet på att dejten vill ses igen. Faktum är att nästan alla de europeiska singlarna i undersökningen håller med svenskarna, förutom norrmännen som istället menar att: ”Det var trevligt att ses, (emoji)” mest tyder på att dejten vill ses igen.

– När man dejtar är det viktigt att slipa på detaljerna. Även det mest oskyldiga ord kan äventyra ditt dejtande och det kan vara värt att tänka på om man är intresserad av en andra dejt, säger Leyla Öfwerström, PR-ansvarig på Match.com.

Sten, sax och påse

Att besluta vem som bär ansvaret att skicka iväg det första sms:et efter en lyckad dejt är en konst i sig. Fem procent av svenskarna ser det som sitt eget ansvar att skicka i väg det första sms:et, 22,5 procent tycker att det är upp till dejten. Betydligt fler män (9,1 %) än kvinnor (0,6 %) bland de svenska singlarna ser det som sitt ansvar att skicka det första sms:et efter en lyckad dejt. De italienska singlarna som deltagit i undersökningen är däremot lite mer handlingskraftiga. En fjärdedel (25,3 %) tar saken i egna händer och tar på sig ansvaret för att skicka det första sms:et medan något fler (31,8 %) lämnar det åt dejten.

Mynewsdesk news release