Färsk undersökning: Så påverkar tobaken ditt kärleksliv

När e-handelsbolaget Snusbolaget frågade sina kunder om hur tobak och nikotinprodukter påverkar deras kärleksliv visar det sig att 35 procent av snusarna skulle vägra en relation med en rökare. Framför allt är det de snusande männen som motsätter sig en rökande partner, 37 procent vill inte ha en relation eller ens dejta en rökare.

Snusarna, oavsett vad de själva använder för tobaksprodukt, tycker däremot inte att lössnus är något att bråka om. Hela 43 procent kan tänkas dejta eller ha en relation med någon som brukar lössnus. När det gäller portionssnus är siffran kanske föga förvånande ännu högre, 68 procent kan tänka sig att vara i en relation eller dejta någon som snusar portionssnus och 22 procent är/gör det redan.

Vitt snus är den produkt minst personer har något emot. 77 procent av respondenterna kan tänka sig att dejta någon som använder vitt snus, och 18 procent gör det redan. Manliga snusare är dock generellt mer negativt inställd till att ha en partner som brukar någon typ av nikotinprodukter, så även vad gäller vitt snus

– För rökaren som söker kärlek kan valet att byta cigaretterna till nikotinportioner ha en reell effekt, i enlighet med undersökningens resultat blir man hela 700 procent mer attraktiv att dejta eller ha en relation med. Bytet kan också innebära en kraftigt minskad risk för sjukdom och förtida död, vilket ger mer tid med nära och kära, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget.se

Lika barn leka bäst?

Av de som brukar lössnus är 8 procent redan i ett förhållande med en annan lössnusare, och är man inte i ett förhållande så kan 77 procent tänka sig dejta en lössnusare. Däremot vill 11 procent inte dejta någon som också använder lössnus.

De som snusar vitt tobaksfritt snus är mest kritiska till att dejta tobaksbrukare.

Hur påverkar snusande kärlekslivet?

Två av tre anger att snusandet inte påverkat deras dejtande eller förhållande alls. Var tredje snusare har upplevt att snusandet påverkat deras kärleksliv positivt – eftersom partnern ansett det mer hälsosamt än rökning, vilket tyder på en utbredd medvetenhet om tobaks- och nikotinprodukters olika risknivåer. Fem procent av männen uppger att en partner har ansett det attraktivt att snusa.

Dock skapar snus en hel del gnissel i kärleksmaskineriet, uppger respondenterna:

  • Även om få har gjort slut med sin partner på grund av nikotinbruket så har 12 procent uppgett att en dejt upplevt deras tobaksanvändande som oattraktivt.
  • 11 procent av snusarna har missat kyssar på grund av deras snusande.
  • 17 procent har upplevt att deras partner klagat på doften av snus (främst män som upplevt detta klagomål).
  • 9 procent av de kvinnliga snusarna har hört att deras dejt tycker att det är okvinnligt att snusa.