Fruktsvinn blir kärleksdryck med Juiceverket och Match.com

I samarbete med Juiceverket presenterar Match en kärleksdryck på just fula frukter. Med samarbetet vill Match visualisera hur upplevda brister eller skavanker har mindre betydelse än vad många tror, något som även är kärnan i konceptet ”Love your imperfections”. Juiceverket i Stockholm kommer att servera kärleksdrycken under hela våren, med premiär i mars.

Jakten efter det perfekta är påtaglig nästan överallt. När vi handlar frukt väljer vi helst bort brunprickiga bananer, kantstötta äpplen och fula jordgubbar – detta trots att de just börjat smaka som allra bäst. Nu inleder Match och Juiceverket ett samarbete för att få fler att ta vara på den fula frukten genom att ta fram en fruktdrink i kärlekens tecken. Målet är att uppmärksamma konceptet ”Love your imperfections”, och uppmuntra människor till att bejaka de egenheter som man själv kanske inte gillar, men andra älskar.

– Även när det kommer till frukt är insidan viktigare än utsidan. Bruna bananer är sötare än sina gulgröna förlagor och liksom kantstött frukt har vi alla egenheter som gör oss till dem vi är. Utan skavanker vore livet helt enkelt lite tråkigare, säger Robin Goncalves pressansvarig på Match.

Kärleksdryck med bruna bananer och lusthöjande ingredienser
Juiceverket i Stockholm är en nytänkande och prisbelönt juicebar och skapare av Match kärleksdryck ”Astarte me up”. I drycken mixas de fula frukterna ihop med macarot från Andernas slätter, guaranaväxt från Amazonas regnskogar och pulshöjande kakaoböna – resultatet är en härlig kärleksdryck laddad med nyttigheter som ger en extra boost till både kärlekslivet och hälsan.

– Vi har tagit fram en dryck full av uppiggande och lusthöjande ingredienser som sätter fart på kärlekslivet. De mogna frukterna, med sina ”skönhetsfläckar”, utgör basen och bidrar med en fantastisk sötma och rund smak, säger Andreas Wilson, delägare på Juiceverket.

Receptet till kärleksdrycken ”Astarte me up” är framtaget av Sebastian Berggren på Juiceverket och kommer att säljas på Juiceverket under hela våren, från och med mars till och med juni. Kärleksdrycken går även utmärkt att göra själv (se bifogat recept).

Recept ”Astarte me up”, 1 glas

Fruktdrinken ”Astarte me up” är en sumo, det vill säga en matigare mixad shake. Drinken är laddad med nyttigheter som ger en extra boost till både kärlekslivet och hälsan.

1 msk hallon
1 msk guarana-pulver*
1 banan
1 dl fountain of youth (kokosvatten)
1 dl vatten
1 tsk maca-pulver*
1 tsk kakaopulver
1 msk ekologiskt jordnötssmör

Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en blender och mixa med ett par isbitar. Servera i ett glas och dekorera med rostade kokosflakes.

* Finns att köpa på hälsokosten.

Ingrediensguide till kärleksdrycken

Hallon – en släkting till rosen och som håller oss unga och friskaSuperbäret hallon innehåller mängder med nyttigheter som C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium som både håller oss unga och friska. Hallon är antiinflammatoriska och kan förebygga cancer och hjärtsjukdom.

Kakao – lusthöjande, uppiggande och en boost för immunförsvaretSerotonin reglerar lustfunktionen, och kakao innehåller, Tryptofan, byggstenen till serotonin. När vi äter kakao ökar serotoninnivåerna i hjärnan. Dessutom har studier visat att kakao har samma pulshöjandeeffekt som en kyss. Kakao är även med alla sina nyttigheter är rejäl boost för immunförsvaret. Kakao innehåller en massa antioxidanter, vitaminer och mineraler (bland annat vitamin A och E, fosfor, järn, kalium, selen och magnesium). Kakao innehåller även ämnen som koffein, teofyllin och teobromin som gör oss piggare.

Guarana – uppiggande effektGuarana är en klängväxt som har sitt ursprung i Amazonas och är särskilt vanlig i Brasilien. Guarana är känt för att ha en uppiggande/stimulerande effekt då den har ett högt innehåll av koffein och är dessutom fiberrik.

Fountain of youth (kokosvatten) – ger snabb energi Kokosvatten är både rikt på antioxidanter och kalium vilket gör att drycken är perfekt att använda för att få snabb energi. Är också en effektiv törstsläckande och återställer vätskebalansen i kroppen.

Macapulver – boostar lustenMaca är en liten rotfrukt från Macaplantan som växer i Anderna och odlas på 4000 meters höjd. Macarot är populär bland den inhemska befolkningen i de peruanska Anderna och kallas även “andernas superfood”. Maca är rik på B-vitaminer, C-vitamin, E-vitamin och mineraler som järn kalcium och mangan. Forskare har även hittat sekundära metaboliter i extrakt av Macarot som man sett har gett en antioxidativ effekt samt en påverkande effekt på sexlusten för både kvinnor och män.

Banan – förbättrar humöretBananer innehåller tryptofan, en aminosyra som i studier har visat sig stimulera minnet samt förbättra humöret. Dessutom innehåller bananer en rad olika vitaminer och mineraler, som till exempel vitamin B6, mangan, vitamin C, kalium, magnesium, riboflavin, niacin, vitamin A och järn samt kostfibrer som alla har en välgörande effekt på hälsan. Bananer är också naturligt fria från fett, kolesterol och salt.

Jordnötssmör – ger energi och har en mättande effektJordnötssmör ger både snabb energi och har en mättande effekt. Innehåller både fibrer, vitaminer och mineraler, bland annat höga halter av vitamin E, magnesium, kalium och vitamin B6, som är bra för både håret, huden och musklerna. Men det gäller att välja rätt burk i butikshyllan, viktigt är att innehållsförteckningen inte visar något annat än jordnötter och salt.